autodelen

Als je een auto hebt, kun je je waarschijnlijk moeilijk voorstellen hoe je zonder eigen auto kunt. Met een auto ben je vrij om te gaan wanneer je wilt en kun je overal snel komen. Als je echter weinig gebruik maakt van je auto, is er een goed alternatief: de deelauto. Een deelauto is een auto waar je alleen voor betaalt als je er gebruik van maakt en waar je verder geen omkijken naar hebt.

Goedkoop en efficiënt

Een eigen auto brengt veel kosten met zich mee: de afschrijving, het onderhoud, de verzekering, de wegenbelasting en de brandstof kosten zelfs voor een kleine tweedehands auto al snel een paar honderd euro per maand (https://www.consumentenbond.nl/auto/autokosten-per-maand). Bij autodelen worden deze kosten door meerdere gebruikers gedeeld. Als je minder dan 1000 km per maand rijdt, is het daarom meestal goedkoper om gebruik te maken van een deelauto dan van een eigen auto.

Vormen

Er zijn verschillende manieren waarop je gebruik kunt maken van een deelauto:

P2P

Op sites als Snappcar (www.snappcar.nl) en MyWheels (www.mywheels.nl) kun je auto’s vinden die particulieren bij jou in de buurt te huur aanbieden. Deze vorm wordt ‘peer-to-peer autodelen’ genoemd: particulieren ‘delen’ auto’s onderling en de bemiddeling, betaling en verzekering wordt afgehandeld door P2P-platformen die hier een vergoeding voor krijgen. Auto’s worden via P2P-platformen vaak voor langere tijd verhuurd (minimaal een halve dag) en de autosleutel wordt meestal persoonlijk overhandigd. Je kunt vaak al een auto huren voor €25 per dag inclusief 100 gratis kilometers.

B2C

Bedrijven als Greenwheels (www.greenwheels.nl), Connectcar (www.connectcar) en MyWheels (www.mywheels.nl) bieden eigen auto’s aan die je voor kortere of langere tijd kunt huren (minimaal een kwartier). Deze vorm wordt ‘business-to-consumer autodelen’ genoemd. Deze deelauto’s staan op openbare parkeerplaatsen bij klanten in de buurt en als klant heb je direct toegang tot deze auto’s door middel van een pasje of je telefoon. De sleutel vind je in de auto. Je betaalt een bedrag per tijd en kilometer en optioneel per maand. Bij de grootste aanbieder Greenwheels kun je zonder maandelijkse kosten bijvoorbeeld een auto huren voor €6/uur en €0.32/km.

Andere vormen van autodelen

Naast bovenstaande vormen zijn er veel andere manieren waarop auto’s kunnen worden gedeeld. Je kunt een auto lenen van familie of vrienden, een auto huren bij een verhuurbedrijf of met een besloten groep mensen samen een auto delen. Bedrijven als We Drive Solar (www.wedrivesolar.nl), Buurauto (www.buurauto.nl) en Deelootoo (www.deelootoo.nl) bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid met andere mensen een auto te leasen, maar je kunt dit ook zonder tussenkomst van een bedrijf onderling regelen (zie www.deelauto.nl voor meer informatie).

Als je geen eigen auto meer hebt, zul je in de praktijk per reis bepalen wat de beste manier is om die te maken. Waarschijnlijk zul je daarom verschillende van bovenstaande vormen van autodelen gaan combineren en ook meer gebruik gaan maken van je fiets en het OV.